Jafrikaan in Zuid-Afrika - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Jan Overbeeke - WaarBenJij.nu Jafrikaan in Zuid-Afrika - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van Jan Overbeeke - WaarBenJij.nu

Jafrikaan in Zuid-Afrika

Door: Jan van Overbeeke

Blijf op de hoogte en volg Jan

24 September 2011 | Zuid-Afrika, Pretoria

Het tropische avontuur is begonnen! Drie weken geleden ben ik aangekomen in het Isilimela Hospital, gelegen aan de Wild Coast in de Oostkaap van Zuid-Afrika, de vroegere Transkei provincie. Het ziekenhuisje ligt lekker ruraal, op een uurtje rijden vanaf het gezellige vissersdorpje Port St Johns, waarvan de laatste 17km “dirtroad” alleen bereikbaar met een 4x4 vooral als het geregend heeft. In de wijde omgeving wonen de Xhosa-mensen in hun traditionele ronde hutten met de meest felle kleuren en als ze ziek worden lopen ze naar het ziekenhuis.

In de ochtend voor aankomst in het ziekenhuis ontmoette ik Josh, een Engelse tropenarts, op het vliegveld van East London (ook in ZA) en samen werden we opgehaald door een pick-up van “hospital transport”: een dame van de administratie en een oude mannetje uit het dorp als chauffeur. Om ingeschreven te worden als dokter in Zuid-Afrika, moesten we –na een half jaar voorbereiding in NL- eerst naar Bisho, de hoofdstad van de Oostkaap, om nog eens talloze kopietjes te maken en stempels te zetten. Ja daar houden ze hier wel van.. Uiteindelijk, dankzij de pittige rijstijl van de oude chauffeur, die alleen af en toe afremde om wat extra oogdruppels te nemen, bereikten we 8 uur later Isilimela, waar we hartelijk werden ontvangen door Bregje, een Nederlandse tropenarts die hier al een jaartje zit.

We hoefden nog niet meteen aan de slag, want het weekend stond voor de deur en de volgende dag gingen we in de Landrover naar Khululeka, een natuurresort in de buurt, gerund door een Zuid-Afrikaans stel met Duitse roots en met prachtig uitzicht op de Wild Coast. Je kan er paardrijden, kayakken en hiken en ’s avonds natuurlijk braaien en Kaapse wijntjes drinken. Helemaal back to basic, want er was geen stromend water of elektriciteit, maar wel kaarsen en gezuiverd regenwater. Een ideaal weekendje om even bij te komen van de lange reis.

Maar maandag was het dan echt zo ver: aan de slag in het ziekenhuis! Na de ochtendoverdracht (om half 9 pas, mmm!!) met alle artsen: Maartje (NL), Francis (Nig), Bregje (NL), Josh (UK) en ik, werden we rondgeleid over alle afdelingen en overal hartelijk begroet. Gelukkig had ik met Xhosa voor beginnners-boekje bestudeerd en de kliks in het vliegtuig geoefend. Mijn welgemeende “Molo, unjani? Ndiphilile, unjani wena? Enkosi kakhulu!” kon dan ook meteen rekenen op een schaterlach bij de zusters. Om 10 uur werden Josh en ik in een kamertje geroepen waar de hoofdzuster ons welkom heette met een gebed en alle zusters uit volle borst een welkomslied zongen. De eerste dagen heb ik meegelopen op alle afdelingen om het ziekenhuis te leren kennen: general ward, TB-ward, paeds, maternity en OPD (Out Patient Department , een dagelijks inloopspreekuurtje). En ik heb meteen al m’n eerste keizersnee gedaan! Nou het ging baie lekker hoor, het was een meisje met de naam: Oyintanda Makeleni. Een wolk van een baby!

De doktershuizen liggen bovenop de heuvel op 5 minuutjes lopen van het ziekenhuis. Samen met Josh heb ik intrek genomen in een groot huis met uitzicht op het ziekenhuis en op heldere dagen kan je zelfs de zee zien! Het had al wel een paar maanden leeggestaan, het meubilair is een tikkeltje oubollig en het tapijt stinkt naar natte hond (heb ik gehoord). Kortom: een mooi excuus om mijn T-week-talenten in de strijd te gooien en de boel eens lekker op te knappen. Vorige week ben ik een lang weekend naar Durban om spulletjes voor het huis te kopen en ook andere nuttige te regelen, zoals een bankrekening openen, mijn fiets op te halen die ik had overgescheept en natuurlijk om even te surfen tussen de haaien... (geen zorgen hoor, in Durban zijn haaiennetten ;-))

De afgelopen week heb ik weer lekker gewerkt op de general ward en OPD. Het is wel even wennen aan het patiënten aanbod hier. Tijdens de OPD is het altijd weer een verrassing wat je aantreft. Van kleine huis-tuin-en-keuken-klachtjes tot hele zieke patienten. Meer dan de helft van de patiënten is HIV-besmet en vaak hebben ze ook nog tuberculose, waardoor je soms echt schrijnende gevallen ziet. De mensen kiezen er vaak voor om eerst naar een traditional healer uit de buurt te gaan voor de naar het ziekenhuis komen, waardoor je ze pas in een heel laat stadium ziet. En dan zijn er ook nog de lokale Xhosa-tradities, zoals het onverdoofd en onsteriel besnijden van de jongetjes in the bush als inwijdingsritueel tot volwassenheid. Au! Gelukkig zijn ook allerlei goede projecten aan de gang om mensen voor te lichten en te ondersteunen. En na zo’n dag hard werken haastten we ons vaak nog even naar ons eigen privé-strandje om nog even een verfrissende duik te nemen in zee. Niet te diep, want hier zijn geen haaiennetten…

Ik ben nu bezig met m’n eerste weekenddienst en ik ben al een paar keer op en neer gelopen naar het ziekenhuis. Meestal na een belletje van de zuster: "Must have to come doc, now, now!" Het glibberige pad naar het ziekenhuis is een hele ervaring op zich, met krekelgeluid uit het dal, koeien en ezels op de weg, gigantische vliegende insecten (mmm!!) en gisteren had iemand een slang gezien. Gelukkig weet ik waar het antigif ligt. Ook de lampen in het ziekenhuis trekken vele dieren aan, in de spreekkamer is het vaak een gezellige beestenboel. Het lijkt wel Afrika..

Nisale kakuhle!

• 24 September 2011 - 00:33

Ellen (tropen):

Ook ik zit in mijn nachtdienst en kan nu mooi je stukje lezen. Klinkt helemaal goed! Toi toi toi.

• 24 September 2011 - 08:36

Marijtimzania:

Yoooo jean, a form? wat een leuk verhaaltje, ooit overwogen een boek te gaan schrijven? 'Het lijkt wel afrika' zou een mooie titel zijn. Gefeliciteerd met je eerste keizersnede. Heerlijk on call in hamaka en zusters in peignoir haha. Daarvoor wordt je tropenarts. Internet werkt gewoon in Isilimela?
    Wij vliegen bijna naar mtwara. Ook aan de kust, aldaar alleen vegetarische walvishaaien, dus hakuna matata. Niet in t water plassen he, want wij zijn watersbreed maar 3600 km van elkaar gescheiden straks, alleen mozambique ligt ertussen! Gezellig. Buena suerte, x

• 24 September 2011 - 08:58

Don Choco En Annie:

Hoi jaantjies, dit is een goeie inspiratie voor de sollicitatiegesprekken van Anne volgende week! Mooi geschreven, swaa, respect. Gefelicitaart met je sectio, moet je daar dan ook bubbels voor geven? Groeten, The Don

• 24 September 2011 - 09:36

Lucas :

Jan!

Wat een mooi verhaal ouwe. Aai, de helft met HIV, dat valt allemaal niet mee. Je spreekt al aardig Xhosa zie ik, chapeau! veel plezier daar hè, ik ben benieuwd naar je volgende verslag.
    Groets

Klinkt allemaal super gaaf!! *jaloersss*

• 24 September 2011 - 20:33

ML::

Hi Jan,
    Jammer dat het skypen niet lukt , maar het is op deze manier ook heel leuk wat uitgebreider ervaringen te zien en te lezen. Je hebt al weer een hoop beleefd! Het smsen gaat gelukkig wel snel. Groetjes xx ML

• 25 September 2011 - 18:03

Eveline:

Dr Jean! dat klinkt allemaal pa pi mal hoor! Ik hoor het goede bericht van dr Dave dat je daadwerkelijk vlgd week in barca te vinden bent, heb je je ook voor het diner opgegeven? Succes met klussen en bis bald dan maar weer,
    X

• 25 September 2011 - 21:50

Oom Paul:

ha jan, klinkt allemaal heel avontuurlijk en nuttig wat je daar presteert. Gelukkig is er aan de foto,s te zien ook nog wel wat tijd over voor de aangename dingen des levens.
    p.s. worden alle dames vooraf gewogen in de draagstoel, zoals op een van de foto,s
    groet van paul en greetje.

• 26 September 2011 - 07:14

Marte:

Leuk Jean, weer zo'n uitgebreid verhaal. Prettige manier om de maandag mee te beginnen.
    Het klinkt geweldig!
    Wil over paar maanden toch wel proberen langs te komen.
    Tjuus, je nicht
    PS: goed bed!

• 27 September 2011 - 12:14

Flo:

JAhan! Wat goed! Heel veel zin om je in levende lijve te zien in Barca!! Kan ik mooi meer van je stoere verhalen horen! Zin in!

• 28 September 2011 - 19:05

Marthe:

Hé Jan,

Las al dat je eindelijk aan het werk mocht!! Super. Heb net mijn avontuur in Suriname afgesloten, was super leuk. Je went op de een of andere manier altijd weer snel aan alle rare situaties... Geniet ervan.

Liefs Marthe

• 01 Oktober 2011 - 14:55

Madeleine:

Super verslag!! Heel veel succes en blijkbaar ook veel plezier!! :)
    Vind het echt top wat je allemaal doet!!
    Keep up the good work. Ik kijk uit naar het volgende veslag!
    Liefs,
    Mad

• 01 Oktober 2011 - 14:56

Marjolein Persoon:

Ha Jan,
    Klinkt fantastisch daar! Vast gezellig ook met zn allen. Leuk om te lezen in ieder geval vanaf een nu-even-zonnig maar herfstig Nederland.
    Toi toi toi!
    grs,
    Marjolein

• 01 Oktober 2011 - 14:56

Martin:

Topverslagje

• 01 Oktober 2011 - 14:57

Sanne:

Heb net je blog gelezen, LEUK! En in 'n paar weken tijd al 'n lading foto's weten te plaatsen, goed bezig met avonturen maken! Geniet ervan daar! xxx uit Amsterdam!

• 01 Oktober 2011 - 14:57

Marloes:

Janfrikaantje hoe gaat het met je?? Ik heb genoten van je verhaaltje en je foto’s, mijn moeder vond ze ook erg mooi!! Ik heb vandaag eindelijk weer van de zon kunnen genieten (met een appeltaartyoghurt, misje dat niet?) heeeerlijk! Liefs

• 01 Oktober 2011 - 15:02

ML:

Wat een mooi verslag en foto's. Stuur er maar snel nog meer, ook van je huis. Je slaapkamer zag er heel comfortabel uit! En stinkt het er niet meer naar natte hond na je poetspraktijken? De omgeving ziet er inderdaad mooi uit, de kust en de rivier. Succes en plezier verder.
    Tot horens/mail/sms, XX ML

• 01 Oktober 2011 - 15:03

Emma Van De Riet:

Niet alleen aan de Wild Coast zitten haaien hoor;) Enjoy

• 01 Oktober 2011 - 15:06

Oom Marten:

Het is heel mooi werk wat er in het ziekenhuis gedaan wordt, je kan niet iedereen en de hele wereld redden en de betrekkelijkheid van alle zaken kan je wel eens bedenken maar dan kan de conclusie alleen maar zijn dat door het werk in het ziekenhuis de wereld beter wordt en niet slechter.
    De zinnen verzetten na het werk is heel belangrijk maar dat had je geloof ik al lang geleden ontdekt, als ik de mooie foto`s van natuur en de zee zie, denk ik altijd maar aan wat de beroemde dichter Willem Kloos zei ' De natuur is prachtig maat je moet er wel wat te drinken bij hebben '
    Pas op voor haaien, als je een haai tegenkomt gewoon negeren daar houden ze niet van, dan zwemmen ze weg of ze vallen je aan, dat soort adviezen, waar overigens geen speld tussen te krijgen is, geven ze altijd in haaienprogramma`s en bij gifslangen die moet je van heel dichtbij strak in de ogen kijken, dat vinden ze erg vervelend dan doen ze hun ogen dicht zodat ze er naast bijten (niet proberen).
    Hartelijke groeten van ons allemaal uit Rotterdam

• 01 Oktober 2011 - 15:06

Karin:

Ziet er gezellig uit Jan, ben benieuwd naar je eerste ervaringen. Noa heeft volgens haar dank zij jou duidelijke uitleg een 9 gehaald voor d’r wiskunde.
    Tot snel, Karin

• 01 Oktober 2011 - 15:08

Pa:

Ziet er weer goed uit. Je ervaring komt nu wel van pas. Lijkt me een uitdaging om bij slecht licht te opereren. Groetjes van ons allen we leen je mails. Pa